De school en de gemeente zijn al enige tijd in overleg met elkaar om de verkeerssituatie te verbeteren bij basisschool It Bynt in Winsum. Vooral bij in- en uitgaande tijden staan de kruisingen voor het gebouw vol auto’s en fietsen waardoor er onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties ontstaan. Het aantal leerlingen is de afgelopen jaren gegroeid door sluiting van scholen in de omliggende dorpen. ChristenUnie stelt samen met de andere oppositiepartijen mondelinge vragen aan de wethouder over de voortgang van het verbeteren van de verkeersveiligheid.
De Toerisme Alliantie Friesland (TAF) stimuleert de Friese Gastvrijheidssector. Ook in Waadhoeke helpt TAF Friese ondernemers in de gastvrijheidssector om hun bedrijf te innoveren en meer op de kaart te zetten. TAF nodigt raadsleden, wethouders en Statenleden uit voor een informerende bijeenkomst op vrijdag 9 september in Wergea. Tijdens deze bijeenkomst wordt inzicht gegeven in de resultaten tot nu toe. Hoe gastvrij is Fryslân?
ChristenUnie vindt het belangrijk dat alle mensen die recht hebben op de energietoeslag van 1300 euro, dit bedrag ook daadwerkelijk ontvangen. Het is van belang dat gemeente Waadhoeke de mensen hierop wijst en deze financiële steun actief promoot. ChristenUnie Waadhoeke stelt hierover schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders en wil weten van het college wat zij gaan doen om meer bekendheid te geven aan deze energietoeslag.
Na twee jaar letterlijk ‘afstand houden’ wil de ChristenUnie nu juist weer dichtbij komen, het gesprek aangaan en heel veel mensen ontmoeten; daarvoor organiseert de partij een zogeheten ‘zomertour’, die op 8 juli plaatsvindt in Earnewâld. Landelijke ChristenUnie-kopstukken Mirjam Bikker en Stieneke van der Graaf zijn aanwezig en vertellen over hun werk in de Tweede Kamer. Ook wordt de nieuwe lijsttrekker voor de Statenverkiezingen bekend gemaakt.
De beruchte stikstofkaart van minister Van der Wal houdt vele boeren en burgers al een tijdje bezig. “Het zal je maar gebeuren: op een dag word je geconfronteerd met een stikstofkaart waarop staat dat jouw bedrijf, dat vaak al generaties lang bestaat, een forse stikstofreductie moet doorvoeren”, zegt fractievoorzitter Bernita Hakvoort tijdens de gemeenteraadsvergadering. Samen met de andere partijen dient de ChristenUnie het voorstel mee in om als gemeente Waadhoeke een statement te maken richting het Rijk, dat we het niet eens zijn met de aanpak en de onhandig gepresenteerde kaart. Tevens willen we kenbaar maken dat gemeente Waadhoeke de Friese aanpak, waarbij de dialoog centraal staat, een betere manier vindt.
Gemeente Waadhoeke heeft twee jaar geleden de duurzaamheidsagenda vastgesteld. Met deze duurzaamheidsagenda geeft de gemeente invulling aan de doelstelling om in 2040 een enegieneutrale gemeente te zijn en wil zij het goede voorbeeld geven. Grootschalige opwek van energie is één van de manieren om deze ambities handen en voeten te geven. Na zorgvuldige voorbereiding heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van een energielandschap. Nu blijkt dat het onderzoek meer geld kost dan begroot. De gemeenteraad wordt gevraagd om extra geld beschikbaar te stellen.