Vraagtekens bij haalbaarheid stikstofbeleid van het Rijk

Koeien
Bernita Hakvoort.jpg
Door Bernita Hakvoort op 7 juli 2022 om 23:57

Vraagtekens bij haalbaarheid stikstofbeleid van het Rijk

De beruchte stikstofkaart van minister Van der Wal houdt vele boeren en burgers al een tijdje bezig. “Het zal je maar gebeuren: op een dag word je geconfronteerd met een stikstofkaart waarop staat dat jouw bedrijf, dat vaak al generaties lang bestaat, een forse stikstofreductie moet doorvoeren”, zegt fractievoorzitter Bernita Hakvoort tijdens de gemeenteraadsvergadering. Samen met de andere partijen dient de ChristenUnie het voorstel mee in om als gemeente Waadhoeke een statement te maken richting het Rijk, dat we het niet eens zijn met de aanpak en de onhandig gepresenteerde kaart. Tevens willen we kenbaar maken dat gemeente Waadhoeke de Friese aanpak, waarbij de dialoog centraal staat, een betere manier vindt.

ChristenUnie Waadhoeke vindt dat er onvoldoende perspectief geboden wordt om handen en voeten te geven aan een bestendige, natuurinclusieve toekomst van het boerenbedrijf. En dat terwijl menig boer allang bezig is om de omslag te maken naar een natuurinclusieve landbouw. Boeren die zich inzetten voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer, oog hebben voor de weidevogels en telkens meer kruidenstroken aanleggen, wat weer ten goede komt aan de biodiversiteit. Landbouw en natuur kunnen namelijk prima samengaan. Maar er is meer tijd voor nodig... én financiële middelen om deze transitie te kunnen voortzetten.

De provincie Fryslân heeft al eerder haar eigen uitvoeringsprogramma stikstof vastgesteld. Hierbij wordt van alle sectoren een bijdrage gevraagd. Dus ook van de industrie, verkeer en bouw. De provincie zet in op een mix van generieke (provinciebrede) en gebiedsgerichte maatregelen. Dat betekent dat in de gemeente Waadhoeke boeren waarschijnlijk meer moeten bijdragen aan de reductie dan de oorspronkelijke stikstofkaart van minister Van der Wal omdat er gemiddeld gaat worden. ChristenUnie is benieuwd hoe deze Friese aanpak verder zal verlopen.

ChristenUnie dient tijdens de gemeenteraadsvergadering het voorstel over stikstof mee in. “Ook al gaan wij als gemeente niet over het stikstofbeleid, wij vinden het van groot belang om een gezamenlijk statement te maken richting het Rijk en de provincie over de (on)haalbaarheid van het, in eerste instantie, door het kabinet gestelde doelen”, zegt Bernita Hakvoort.

Labels: , ,